Ledčice 2018 - SPAZ Babiny

Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

Ledčice 2018

Ze života spolku
Vzpomínková akce Ledčice 2018


     V sobotu 3.11.2018  jsme si v obci Ledčice připomněli 100 let vzniku Československé republiky a uctili památku vojáků, padlých  ve "Velké válce" jak byla první světová válka nazývána.

     Již v pátek 2.11. jsme započali s přípravami oslav, v místním muzeu jsme instalovali výstavu uniforem a zbraní, přijela polní kuchyně a také část vystavovaných vojenských vozidel.

      V  den "D" klapalo vše dle plánu, kuchaři začali vařit guláš, přijel zbytek vystavované techniky prostě vše bylo připraveno na zahájení. To začalo v kostele Svatého Václava nejprve proslovem vikáře mgr. Martina Brousila, pokračovalo zpěvem za doprovodu varhan s houslemi a zakončeno bylo zvony.
      Následovala prohlídka místního muzea kde byla k vidění již zmiňovaná výstava, ve venkovních prostorách pak prohlídka vojenské techniky. K zakousnutí byl k dispozici gulášek z polní kuchyně, který se opravdu povedl.

      K pomníku vojáků padlých v První světové válce jsme všichni účastníci oslav došli v doprovodu vlajkonošů a dechové hudby. U pomníku za Obec legionářskou promluvil kpt. v.z. Jindřich Černý, za obec Ledčice starostka Kamila Hlavsová.
Následovalo položení věnců, děti zapálily svíčky a položily květiny za každou oběť vytesanou na tomto pomníku. Pietní akt zakončila Československá státní hymna.

      Na závěr oslav 100 let od založení naší krásné republiky byla zasazena, za zpěvu dětí z místní základní školy, památeční lípa.

Poděkování:
obyvatelům obce Ledčice,
                    Klubu přátel československého opevnění Roudnice n.L.
                    Spolku přátel  AZ
                    Ústecké rotě AZ generála Antonína Sochora
 
Copyright 2015. All rights reserved.
Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky